بواسیر یا همان هموروئید به رگ های برجسته و متورم شده عروق در قسمت پایین مقعد گفته می شود که براثر حرکت روده و فشار شدید بر روی این رگ ها مثلا در دوران بارداری ایجاد می شود. این بیماری رایج ترین بیماری نشیمنگاهی در انسان هاست، که تقریبا نیمی از افراد بالای پنجاه سال به آن مبتلا می شوند. اگر به هر دلیلی به سیاهرگ های مقعدی پایین راست روده فشار زیادی وارد شود، این سیاهرگها دچار التهاب شده و بیماری بواسیر به وجود می آید.
بواسیر یا همان هموروئید به رگ های برجسته و متورم شده مویرگ های قسمت پایین مقعد گفته می شود، که اگر به هر دلیلی به سیاهرگ های مقعدی پایین راست روده فشار زیادی وارد شود، این سیاهرگها دچار التهاب شده و بیماری بواسیر به وجود می آید. این بیماری رایج ترین بیماری نشیمنگاهی در انسان هاست، که تقریبا نیمی از افراد بالای پنجاه سال به آن مبتلا می شوند. فشار شدید در ناحیه پایین رکتوم می تواند بر اثر عواملی مانند تلاش برای تخلیه روده، نشستن بیش از اندازه در دستشویی، اسهال یا یبوست مزمن، اضافه وزن، بارداری و رابطه جنسی مقعدی ایجاد شود.
همچنین ممکن است دلیل مبتلا شدن به بواسیر به خاطر مسائل ژنتیکی باشد. اگر یکی از نزدیکان یا والدین به بواسیر مبتلا شده باشند، احتمال اینکه فرزندان و بستگان آنها نیز بواسیر بگیرند، وجود دارد. همچنین با بالا رفتن سن احتمال مبتلا شدن به بواسیر وجود دارد، زیرا بافت هایی که رگ های رکتال و مقعد را پشتیبانی می کنند، با افزایش سن، کاهش می یابند.بواسیر یا هموروئید چیست؟
همه چیز درباره بواسیر داخلی
بواسیر داخلی درد زیادی ندارد، به خاطر اینکه پایانه های عصبی داخل کانال مقعد هنوز آسیب جدی ندیده اند. فقط ممکن است در زمان دفع مدفوع سفت، این پایانه های عصبی دچار ترک هایی شوند و خونریزی کنند، ولی باز این خونریزی نیز بدون درد است.
در حالت کلی بواسیر داخلی دارای چند مرحله است که در مرحله ابتدایی آن، بواسیرهای کوچکی در سطح داخلی دهانه مقعد به وجود می آید. بسیاری از افرادی که به این مرحله بواسیر داخلی مبتلا می شوند به آن توجه نمی کنند، تا اینکه به خاطر کشیده شدن مدفوع سفت روی لایه مقعد، مقداری خون در مدفوع خود مشاهده کنند.
در مرحله بعدی بخش کوچکی از بواسیر داخلی در هنگام دفع مدفوع به بیرون دهانه مقعد کشیده می شود، چون بافت پیوندی مجرای مقعد هنوز محکم است این بواسیرهای ریز بیرون آمده، بعد از اجابت مزاج خودشان به داخل مقعد کشیده می شوند و بیمار باز درد خاصی را احساس نمی کند.
از مرحله سوم بواسیر داخلی درد بیمار شروع می شود، در این مرحله بواسیرهایی که دردناک هستند به بیرون مقعد کشیده می شوند و دیگر خودشان به درون هدایت نمی شوند و بیمار باید با دست آنها را به درون کانال مقعد برگرداند. بعد از این مرحله دیگر بواسیر خارجی خود را به خوبی نشان می دهد و درد و خونریزی قابل توجهی دارد و نمی توان به آن بی توجه بود که در بخش بعدی به آن بیشتر خواهیم پرداخت.
اما اصلی ترین نشانه بواسیر داخلی خونریزی دستگاه گوارش تحتانی در هنگام اجابت مزاج است. بیمار مرحله های ابتدایی بواسیر داخلی را که در بالا بیان کردیم، را احساس نمی کند و همانطور که گفتیم فقط با مشاهده خون در مدفوع متوجه آن ها می شود که بهتر است خودش را به یک پزشک متخصص برساند تا در همین مراحل ابتدایی درمان بواسیر شروع شود و کار به بواسیر خارجی نکشد. زیرا با پیشرفت بواسیر و افتادگی زیاد بواسیر، مجبور خواهد بود خارش، سوزش پوست، درد، بی اختیاری مدفوع و خونریزی زیادی را تجربه کند که بسیار عذاب آور هستند.
بنابراین متداول ترین علامت بواسیر داخلی مشاهده رگه های خونی به رنگ قرمز روشن در مدفوع یا دستمال توالت و یا کاسه توالت است. هر موقع این نشانه بواسیر داخلی را متوجه شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
بواسیر خارجی آیا خطرناک است؟
شدیدترین و جدی ترین حالت بواسیر هنگامی است که بواسیر ها در بیرون از دهانه مقعد ظاهر می شوند و در همانجا نیز جا خوش می کنند. این حالت بواسیر که به بواسیر خارجی معروف است با درد و خونریزی زیادتر روبه رو است و حتما نیاز به جراحی فوری دارد. بسیاری از بیماران از ما می پرسند که بواسیر خارجی آیا خطرناک است؟ در جواب باید بگوییم که بواسیر در هر مرحله ای می تواند با درد همراه باشد ولی خطرناک نیست.
البته توجه داشته باشید که باید بواسیر درست تشخیص داده شود، زیرا در برخی اوقات علائمی که با نام بواسیر شناخته می شوند، می توانند نشانه یک بیماری جدی تر و خطرناک مانند سرطان مقعد یا سرطان روده بزرگ باشد. بنابراین با مراجعه زودهنگام به پزشک باید از علائم بواسیر مطمئن شوید و درمان مناسب آن را با مشورت پزشک پیدا کنید. اما اگر بیماری شما غیر از بواسیر باشد باید کمی نگران باشید و شروع به درمان کنید. زیرا بواسیر در همه اسنان ها وجود دارد و چیز غیرطبیعی نیست اما سایر بیماریهای رکتوم و کولون طبیعی نیستند و نیاز به درمان خاص دارند.
بواسیر خارجی در زیر پوست و اطراف آنزیم ایجاد می شود. شایع ترین نشانه بواسیر خارجی این است که تحریک آن می تواند باعث خارش یا خونریزی شود. در برخی موارد، ممکن است خون به به حالت مکشی در بیاید و در اثر داخل و بیرون کشیده شدن، باعث ایجاد لخته شود، که به این نوع بواسیر لخته ای یا ترومبوز می گویند و با درد شدید، تورم و التهاب همراه است.معرفی بهترین روش درمان بواسیر, مزایا و هزینه درمان قطعی بواسیر یا هموروئید با لیزر
- ۹۷/۱۱/۲۳